“Niksen”

Zomerse hitte brengt mijmeringen. Alsof ze met de warme wind meekomen. Ze aaien langs mijn bezwete wangen, kruipen onder mijn warme huid om ten slotte een plaatsje te veroveren in mijn brein.
Grappig is het, dat deze overlevingsmodus zich vanzelf aandient. Geen lange wandelingen, geen bergbeklimmingen. Zelfs geen meertje want het water weerspiegelt de zon meedogenloos.

Beter is het, op een terras met een weelderige plataan of op een balkon onder een vrolijke parasol, daar neemt het leven ongemerkt een andere wending. Alle to-do’s verdwijnen, laat staan dat er nog zoiets als een bucketlist bestaat.
Iets hartigs eten, veel drinken, in de verte staren: drie ingrediënten om het leven deze zomer aangenaam te houden. “Tandje meer” wordt “tandje nul”.

Ik blader loom in een oude krant, meegenomen uit Pays-Bas, en verbaas me dat er voor meer dan tweehonderd euro slow-horloges te koop zijn. (Voorwaar: “Time is money”) Zij hebben slechts één wijzer die de uren benaderen. De minuten daartussen mogen we schatten. Gaat de tijd dan slower? Voor die prijs? Hebben machinisten en piloten ook zo’n nieuwigheid om hun pols? Zou een mooi boeltje worden.

Zeker in deze canicule is zo’n klokje overbodig. De uren zijn zo warm, dat ze als slakken door de dag kruipen. Met flink wat geduld en dromerijen komen er vanzelf sterren.

Ondertussen niksen we wat af. Geen bewuste keuze, maar wel een aangename. En wat lees ik in de zwoelte van de avond? *) Dat echt “Niksen” niet eens meevalt. Het vergt veel oefening en dat vooral Nederlanders het goed kunnen. Uhhh? Staan wij juist niet bekend als een nijver volkje? Amerikanen en Australiërs willen het van ons leren: “Niksen”.

Het lijkt het me een gat in de markt om als de wiedeweerga cursussen “Niksen” te ontwikkelen en deze “niche” voor dikke dollars aan de man te brengen. Even dus geen tijd om te gewoon te niksen.

“Niksen” is het nieuwe welbevinden. Het weer hebben we in elk geval mee.

Willie, 27 juli 2019

*) Citaat uit ‘de Standaard’:
“Het staat er echt, in de Amerikaanse Time en de Australische Vogue. ‘Niksen’, in het Nederlands zelfs. Omdat ze plots ¬vanuit de andere kant van de wereld van ons hopen te leren hoe je je gedachten doelloos kan laten dwalen, als antigif tegen stress en burn-out. En vergis u niet, dat is moeilijker dan u denkt.”

This entry was posted in Perspectief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.