Cock en Kondo

Mijn broer Cock en Marie Kondo zijn elkaars tegenpolen. Wat heet.
Waar de een alles, maar dan ook A.L.L.E.S. bewaart, want ‘je-weet-nooit’, gaat de ander met een design bezem door porseleinkasten.

Bij Cock klop je nooit tevergeefs aan.
Heb je:
klompen/doorlopers/mussenschedels/klinknagels/geitenwollen sokken/kerkkelken of lonten voor je net aangeschafte petroleumstel (omdat je zen wil gaan koken) nodig? Mijn broer glimlacht wat, trekt zijn oude houtje-touwtje jas aan, slaat een, nog door moeder gebreide, patentsjaal om zijn nek en duikt in zijn voorraad.

Laden bezwijken, planken buigen door, kasten puilen uit. Kondo zou met loeiende sirenes naar de beademing moeten, Cock komt glunderend te voorschijn met het gevraagde object.

Afgelopen vrijdag vierde hij zijn zevenenzeventigste verjaardag. Na de taart was daar de vraag: “Willie, weet jij wat: ‘Hobobogiën’ is?” Nou nee.

Natuurlijk hij had ‘toevallig’ iets gevonden en bewaard. Een tekening van een grafzerk, omgeven door echt mensenhaar. Haar van een dode, wel te verstaan. Het is begin vorige eeuw een poosje mode geweest om haren van dierbare doden af te knippen. Daarna te plakken en te knippen en het ‘haarkunstwerk’ vervolgens in de woonkamer op te hangen.
Op de achterkant van dit gevonden kunstwerk staat dus ‘Hobobogiën’.

Nu, twee dagen later, blijft het woord een raadsel. Ik weet nu wat een hobofobie is, want wat ik ook zoek, ik kom altijd op de lijst van fobieën. Overigens ging daar een wereld voor mij open. Ruw geteld bestaan er meer dan 350 geregistreerde fobieën.
Bijvoorbeeld: een fobie voor mannen/vissen/ideeën/glas/vuurwapens/lange woorden/donker/Bosjewieken/knoflook/oneindigheid/klokken/taal/hel/knieën/kinnen/pubers/goed nieuws/elektriciteit/thuis/geel/bezit/maagden/hoogte/autorijden/vogels en zo verder en nog verder.*)
Bij sommige fobieën kan ik me iets voorstellen, gelukkig bij de meeste helemaal niets.

En Marie Kondo? Zij lijdt aan Ataxfobie. Van Plutofobie heeft zij geen last, geloof ik.
Broer Cock heeft zijn eigen ‘Jeweetnooitwaarhetgoedvoorisfobie’. Wát zijn wij daar als grote familie blij mee.
Wat ‘Hobobogiën’ behelst? Wist ik het maar. Ik zoek verder. Is nieuwsgierig zijn ook een fobie?

Willie,
10 februari 2018
*) www.angstlijst.nl

This entry was posted in Familie, Perspectief, Taal. Bookmark the permalink.

Comments are closed.