Mesjogge

In Brugge:
‘Heeft de buurvrouw het al gedaan?’
‘Nee, want het is vandaag maandag.’
‘Oh, dan ben ik een dag in de war.’
‘We moeten op dinsdag goed koekeloeren.’
‘Let jij dan op die stille buurman van hiernaast?’
‘Zeker. Vorige week deed hij het ook al niet. Ik maak me ongerust.’
‘Moeten we het melden?’
‘Ach, laat hem maar even met rust. Misschien spaart hij alles op.’
‘Kan. Toch ga ik de zakken controleren. Geen klus waar ik op zit te wachten, maar als het om eenzaamheid gaat…’
‘Hoe weet je nu van wie wát is?’
‘Makkelijk zat. Ik zie soms bij de super wat onze buren kopen. Zij van hierboven koopt soep in blik en gevulde koeken van het huismerk. De verpakking gaat in de vuilniszak en Bingo!, getraceerd. Niet eenzaam dus, want ze komt nog buiten.’
‘En hij?’
‘Moeilijker. Af en toe heb ik hem bij het scheiden van de markt gesignaleerd. Hij zocht tussen de resten afgedankte groenten en vis.’
‘Dat is makkelijker, zo’n vuilniszak hoef je alleen open te doen. Snuif, snuif: deze buurman vereenzaamt nog niet.’
‘Maar de bloemetjesjurk van drie deuren verder, heb jij vorige week haar vuilniszak gezien?’
‘Ik zou niet meer weten. Zullen we het melden?’
‘Doen. Onze burgemeester vraagt dat toch?’

In Gouda:
In onze buurt hebben wij een gezamenlijke vuilcontainer, met een chipkaart gaat hij open. Anoniem? Of is er op ons stadskantoor een dame die turft hoeveel keer ik, mijn lief of mijn buurman de container gebruikt?
En als ik, toevallig, heel bewust om ga met kranten, plastic, groen en wat al niet, met gevolg dat ik de container sporadisch open, komt dan het Leger des Heils aanbellen?
‘Dag mevrouw, wij hebben doorgekregen dat u weinig afval produceert, bent u eenzaam? Kunnen wij voor u bidden?’
‘Dacht het niet. Ik ben gewoon zuinig en milieu bewust. Goedemiddag.’

De burgemeester van Brugge, zo las ik afgelopen maandag in de Volkskrant, sommeert de burgers van zijn stad te kijken of hun buren vuilniszakken buiten zetten. Zo niet, zou vereenzaming op de loer liggen.
Wat een mesjogge gedachte.

Willie, 9 augustus 2017

This entry was posted in Perspectief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.