Knippen en scheren

Dat de maand van de spiritualiteit gelijk valt met No Shave November lijkt me allerminst curieus. Onze oude spirituelen, neem bijvoorbeeld de apostelen uit de Bijbel, zijn allen voorzien van een borstelige kop. Zij hadden Leviticus goed gelezen. Maar Noshember gaat nog verder dan de Levieten werd voorgeschreven, niet knippen en scheren geldt nu ook voor vrouwen.
“Tijdens de scheerloze maand anno 2011”, ik citeer de Volkskrant, “mogen zowel mannen als vrouwen (!) zich de maand november niet scheren, omdat het een koude en drukke maand is. De ambitieuze harige deelnemers zetten zich tevens in voor goede doelen.” Natuurlijk.
Om de merkwaardige filosofie van Noshember te kunnen doorgronden, bezoek ik hun site. Verbazing groeit, er verschijnt een lichte grimas op mijn gezicht. T-shirts te koop, met olijke teksten: ‘Ik hou van novembermeisjes’ of ‘Beard or go home’. Of, nog duidelijker, met een afdruk van flink behaarde damesbenen. “Maak je niet druk”, leutert de site, “het is toch tijd voor maillots en jeans”.
Op de vraag of de schaar helemaal niet gebruikt mag, zelfs niet voor een nadrukkelijke narrige haar op een vrouwenkin of bovenlip: Nee, nee. Want het gaat om luiheid en groezeligheid.
Naar ik hoop, om zodoende tot de essentie van het leven te komen.
Geen dagelijks ge-emmer met scheerschuim, ladyshave, pincet, schaar, ontharingscrème of kwast. Slechts het leven, zoals het leven zich aandient. Met huid en haar.
De eerste dag van de feestmaand, december, mogen alle attributen weer uit de kast, voor wie wil.
Voor de spijtoptant is altijd nog de vroege Kerstochtend: de Noshember-ochtend van de snor. Die mag dan, onder vrolijk gezang en onder de kerstboom, geknipt en geschoren worden. Een deconfiture in Deshember.
De Levieten hielden vast niet van kerstbomen.

Willie, 3 november 2011

This entry was posted in November 2011. Bookmark the permalink.

Comments are closed.