Boerenverstand. Nog 8 dagen.

Wij moeten meer Agile worden, aldus Hugo de Jonge. Ik heb een uurtje opgeofferd om te lezen wat dat precies inhoudt.
In het kort komt het hierop neer: “Omdat omstandigheden steeds veranderen moeten ‘werknemers’ flexibeler worden.”
Geen bureaucratisch gedoe meer, mensen uit één team krijgen zelf alle verantwoordelijkheid om een ultiem resultaat te bereiken. Korte cycli, sparren, klankborden, fummelen,  uitrollen, borgen, tackelen of inkaderen, daar valt of staat de Agile methode mee, lees ik her en der. Natuurlijk met één doel: beter product en grotere omzet. Kwam die Hugo niet uit het bedrijfsleven?

Beste meneer Hugo. Een land leiden is iets anders dan een bedrijf runnen. Met miljoenen mensen is het lastig om een paar dagen “naar de hei” te gaan, zodat iedereen leert Agile te worden. Het is gewoon een ander woord voor wendbaar, lenig of flexibel. De meeste van uw onderdanen in den lande zijn dat al ruim een jaar. Moeten wij nog Agilerer worden? Wij willen heus wel hoor, maar om in uw jargon te blijven: er moet commitment  zijn om de target halen.
Nogmaals, meneer Hugo. Nederland is nu eenmaal geen klein gemotiveerd team, waarin men elke ochtend de missie voor die dag aanvliegt. Het is geen groep finegetunede collega’s, hoe graag u dat ook wilt.
Klungel dus niet met wel óf niet vaccineren, handel niet in hoopvolle voorspellingen. Begin niet over een stip aan de horizon. Alstublieft.
Agile is misschien prachtig op de werkvloer, in een kantoortuin of op een  schoolinstelling. Maar om een land door barre tijden te loodsen is er, naar mijn bescheiden mening een andere methode nodig.

Boerenverstand.

Willie,
14 april 2021

This entry was posted in Corona, Perspectief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.