Normaal 2. Week 23. Dag 3

Maert 9 1597
Den 9 Maert wast quaet weder, doch niet so boos al voor heen de ander twee daghen, met minder jacht-snee, also dat wy noch veel verder van ons conden sien dattet open water was nae’t n.o. dan niet van ons af na Tartarien toe, daer conden wijt ys noch sien inde Tartarische Zee, anders de ys Zee genaemt, vermoedende dattet daer niet wijt mochte zijn: Want alst claer weder was, hebben wy ons dickwils laten duncken dat wijt landt saghen, ende wesent malcanderen int z. ende z.z.o. van ons huijs, als een berghachtich landt, ghelijck haer de landen ghemeenlijck op doen, alsmen die effen af sien mach

Ging mijn taalstukje gister over het feit, dat normaal níet meer in de reclames van Dove verschijnt, vandaag stuitte ik op dagboekteksten van Gerrit de Veer, bemanningslid tijdens de overwintering op Nova Zembla. Vierhonderdvierentwintig jaar geleden schreef deze stoere man in zijn beste Diets een verslag over alle ontberingen op hun reis.
Zíjn taal was toen normaal, voor ons is het nu abnormaal. Gelukkig heb ik de vertaling gevonden.

Op 9 maart was het slecht weer, maar niet zo erg als de laatste dagen, en de sneeuwjacht was afgenomen zodat we beter zicht hadden op de zee. Die was in n.o. richting inderdaad helemaal vrij. In het zuiden lag echter een grote ijsvlakte op de Tartarische Zee, waaruit we concludeerden dat dat geen grote zee kon zijn. We hadden eerder, bij helder weer, ook al vaak gedacht dat we in het zuiden en z.z.o. aan de andere kant van het water land konden ontwaren.

Over wat normaal is, valt veel te zeggen. Het is cultuur- en tijdsgebonden. Doe er schepje landsaard, familietraditie, geloofsovertuiging, opvoeding, onderwijs en woonomgeving bovenop, dan ontstaat er een gigantische brei waaruit normaal  omhoog borrelt.

Of ik na deze pandemie voor honderd procent terug naar het “Oude Normaal” wil? Ik geloof van niet. Al zou ik het willen, het kan niet eens, want door een jaar corona verandert de mens. Dus ook de brei en dientengevolge ook wat normaal is.

Loesje heeft een wijze raad: “Het is, zoals het aan het worden is.”

Willie,
10 maart 2021

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.