Vier manieren van observeren


De oma
Het hoofdje ligt van mij afgewend. Tussen de blauwe gordijntjes door piept een zonnestraal naar binnen, die zijn donshaartjes in het licht zetten.
Kleine geluidjes, ik moet goed luisteren, geven aan dat hij wakker is. Zachtjes murmelt hij wat. Ik probeer zijn knuistje onder het witte lakentje te zoeken. Als ik zijn handje vind, niet groter dan een kerstomaatje, voel ik me gelukkig.
De hooligan
Hij draait zijn kale koppie van mij af. Wat een smoeltje.
Die dunne blauwe popperige gordijnen laten teveel zon door. De sprieten op zijn hoofd lijken wel licht af te geven. Waarom heeft hij niet mijn haar?
Verdomme, dat gepiep daar in de wieg is irritant, ik wil dat ie gaat pitten. Ik zal hem eens in zijn handjes knijpen, dan weet ie dat ik de baas ben, en niet van gezeur hou. Ik zit nu al een kwartier naast hem, de wedstrijd is allang begonnen. Mijn jongen? Hij wordt de beste keeper van Feijenoord.
De barones
Zijn roze gelaatje, met alle kenmerken van mijn man zaliger, rust welgemoed op een bombazijnen sloopje. De batisten gordijntjes laten zonnegloren neerdalen op zijn kruintje.
Petieterige haartjes vormen een aureool. Zachtjes kirt hij onder zijn gedrapeerde lakentje, met kloskant omzoomd, om van zijn aanwezigheid kond te doen. Jeetjemekreetje, wat boezemt dit kleine mensenkind mij vreugde in. Ik permiteer me even aan zijn mollige knuistje te nibbelen. Allengs slaken hij en ik kreetjes van verrukking. Nadien suikeren de jonggeborene en ik nog een wijle door.
Blikskaters, ik kan naast dit mandje wel uren vertoeven.
De Nichtje
Met je coole hoofdje lig je lekker te chillen in je bedje, maar dat lijkt me wel fucking remi. Anyway, de zon is tralalala, dus goedoe, doe maar tupup mulut.
Je kleine anou maakt eigenlijk al veel teveel tering herrie. Knap irri.
Maar, goedoe, je hebt wel lauw wierrie op je kabizz, de zon maakt dat mooi liti. Wicked! Je bent holla misschien wel de hippe neefje: sang, scherp en wordt geen sjakie, dushi!
Ik zoek je fucking wicked handje om even een sunchi te geven.
Dag strakke rodi, je bent tof.

Willie, 20 november 2013

This entry was posted in Kleinkinderen, Taal. Bookmark the permalink.

4 Responses to Vier manieren van observeren

  1. Josien says:

    Zie ik daar een bekend randje van een dekentje…..?

  2. willielek says:

    Goed gezien, ondertussen opnieuw gefestonneerd (door oma), maar nog steeds in gebruik. Tel ik bijna vijftig jaar??

  3. Hedderik says:

    Ik heb van Rick de oorspronkelijke rekening opgestuurd gekregen… Gekocht op 9/7/1966.