Labelen

“Overwegend bewolkt en regelmatig buien.”
“Overdag regen, plaatselijk met onweer.”
“In het hele land kans op regen.”
“Te koud voor de tijd van het jaar.”

Natuurlijk word ik daar, elke dag opnieuw, niet zo vrolijk van. Weer een trui van de stapel,  warme sokken uit de la en m’n regenjas van de kapstok. Gemopper en gebrom alom.
Gekleed op het voorspelde weer legde ik deze weken tientallen kilometers af, lopend of fietsend. Bezweet kwam ik thuis, ik had nauwelijks het spreekwoordelijke wolkje aan de lucht gezien.
Eergisteren ook al niet. De dag er vóór? En daar vóór? Soms een fikse bui, even schuilen,
maar over het algemeen is er een heerlijk zomertje in de grootste delen van ons land, toch?
Waarom dan dat gemopper en gebrom?
Het antwoord las ik op een blaadje van onze scheurkalender, namelijk “labelen”. In het kort gezegd: hersenen verwachten dát, wat zij lezen.
Het was een grappig onderzoek: proefpersonen kregen exact dezelfde milkshakes aangeboden, maar met ander labels. Een groep voelde zich al heel snel ”vol”, de groep met het label ‘dat de drank caloriearm was’, konden er niet genoeg van krijgen.
Ons brein gelooft maar al te graag wat ie leest, ziet of hoort.
Terug naar mijn gedachten over het weer in Nederland: als ik elke dag die sombere voorspelling zie, gebieden mijn grijze cellen om sombere kleren aan te trekken. Terwijl het weer reuze meevalt. Meestal.

Kan de weerman of -vrouw niet uit een ander vaatje tappen?
“Dames en Heren, als de zon vanmorgen komt, schijnt hij genereus. De regendruppels vullen vanmiddag uw regenton en dan hoeft u vanavond niet te sproeien. Een stevige wind blaast uw natte haren zo weer droog.
Gewone temperaturen, u redt het vandaag met een spijkerbroek en een blij T-shirt.”

Als wij vrolijk gelabeld worden, zit er dan misschien een heel klein kansje in, dat we niet eeuwig blijven somberen over het weer?

Willie, (Overigens een bezorgde dame omtrent de opwarming van de aarde, maar dat is andere koek!)

09-08- 2021

This entry was posted in Perspectief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.