Herlezen in tijden van corona. Deel 12 (week 13)

“Er is geen liniaal te leggen langs verdriet”, staat opgetekend in mijn -twaalfde- herlezen boek. Een broer verliest zijn broertje.
Naast uitgebreide beschrijvingen van dit woeste verdriet, zijn ook hun geheimen flink vertegenwoordigd in ‘Gebr.’. Waren de geheimen om elkaar te sparen? Bang om te kwetsen? Bevreesd om gekwetst te worden? Angst om er niet bij te horen? Speelde onzekerheid een rol?
De twee jongens vluchtten in hobby’s, om zo hun beider gevoelens de baas te blijven. De een gaat tekenen, de andere bestudeert minutieus oude landkaarten. Alles in het teken van vergetelheid, totdat de jongste van de twee broertjes overlijdt. Uiteindelijk komen de geheimen van de twee knapen boven water. Dát wat allang uitgesproken had moeten worden.

Het doet me denken aan gesprekken die ik al maandenlang met vriend en vijand voer:

‘Natuurlijk is deze pandemie lastig, maar het komt goed.’  ‘Het kan altijd nog erger, dus we moeten niet zeuren.’  ‘We hebben een warm huis, toch?’  ‘Zolang we maar brood kunnen  kopen.’  ‘Er is veel op te lossen met onze digitale wereld.’  ‘Ohh, het is niksig, vergeleken bij wat onze ouders hebben doorstaan. Dus?’

Maar diep in ons hart zijn de meesten van ons het beu, niettemin zijn we er meester in om dat rottige gevoel geheim te houden.                                                                                             Elkaar sparen, stoer doen, van ons hart liever een moordkuil maken, relativeren, geen klaagzangen zingen, niet schamperen: het is aan de orde van de dag. We vluchten in breien, sporten, lezen, koken, zoomen, knutselen, verbouwen, kranten uitspellen of stekkies verzamelen.
Wat blijkt? Het geeft lucht als we elkaar zonder omhaal, uitgebreid vertellen wat we reeds maandenlang daadwerkelijk van deze pandemie vinden.

Ook is hier geen liniaaltje te leggen. Lockdown voelt voor iedereen anders.

Willie,
6 januari 2021
“Boeken in tijden van corona, deel 12. (week 13)”
Gebr. (1996)
door Ted van Lieshout

This entry was posted in Corona. Bookmark the permalink.

Comments are closed.