Herlezen in tijden van corona. Deel 8

Zeker weten, dat ík het gewoon zélf bedacht heb, op een doordeweekse dag in september, wandelend in de vroege morgen. Elke week een boek herlezen. Om in het tweede corona-tijdperk het hoofd boven water te houden en om te ervaren hoe de inhoud, soms jaren later, overkomt.

Wat schetst mijn verbazing? In de laatste Flow las ik, dat Doris Lessing, (niet de minste onder ons) herlezen reeds in 2016 aanraadde. Weliswaar niet vanwege een pandemie, maar omdat onze blik aan verandering onderhevig is.
Klopt.

Deze week stond ik versteld, hoe anders ik nu ‘De Wetten’ van Connie Palmen lees. Achteraf denk ik, dat ik er negentwintig jaar geleden te vroeg aan begonnen ben. Want wat weet je nu helemaal op je vierenveertigste.

Ik citeer uit ‘De Wetten’: “Het leven is een schitterende pot scherven.”
En: “Iedereen is samen, om met hetzelfde alleen te zijn.”

Allemaal negatief? Blijkbaar niet, want: “Je moet zelf bewerkstelligen wat je wilt hebben óf wat je wilt zijn.”
Dáár kan ik wat mee in deze tijd.

Willie,
2 december 2020
“Boeken in tijden van corona, deel 8.”
De Wetten (1991)
door Connie Palmen

This entry was posted in Corona. Bookmark the permalink.

Comments are closed.