Dag 91 in “sociale onthouding”

Vandaag, dag 91. Beeldenstorm

Een pasklaar antwoord op de onrust in de wereld heb ik natuurlijk niet. Daar ben ik niet de enige in, want de oorzaak van de demonstraties heeft diepe wortels. De aanleiding hebben we allemaal ruim acht minuten met kippenvel kunnen aanschouwen. Wat een gruwel.
Het is de bekende droppel in een al kokende emmer water. De BLM-demonstraties verspreiden zich als een vloedgolf over de aardbol. En gelijk hebben zij, de demonstranten.

Maar voor mij gaat het niet alleen om de Black Lives, ook om de ruimte en de acceptatie van zoveel andere levens. De homo’s, de lesbiennes, alle LHBTI’ers, de Joden, de gesluierde vrouwen, de orthodoxen, de vegetariërs, de rechtsen en de linksen, om een paar voorbeelden te noemen.
Het is daarom, dat ik  de protesten een andere naam wil geven: ALM (All Lives Matters). Het leven van mijn neefje, van mijn kleinkind, van mijn vriendin, van mijn hulp, van mijn cursist, van mijn buurman. Er zijn wel zeventig tinten ‘zwart’.

ALM, dat moet gaan lukken. Alleen, als we niet in een kramp schieten en we “onschuldige” beelden van hun sokkel halen. Dat zet namelijk geen zoden aan de dijk. Na de beeldenstorm in 1566 zijn er meer gelovigen gekomen met een andere zienswijze, die elkaar met een gerust hart op de brandstapel roosterden.
Het beeld van Sadam Hoessein, onder gejuich neergehaald, heeft ook geen vrede gebracht. Wat heet.

De Ruiter, Coen, Columbus. En de rest. Laat ze staan. Geef ze een plakkaat met een geschiedwaardige tekst, of, als het echt niet anders kan een bord om hun nek met : ‘Dat was niet mooi’. Maar werp ze niet op straat, want geschiedenis mag nooit te grabbel gegooid worden.

Wis het verleden niet, hoe kan ik mijn kleinkinderen anders uitleggen wat er gebeurd is in de wereld?

Morgen, dag 91. Fomo

Willie, 13 juni 2020

This entry was posted in Corona, Kleinkinderen, Perspectief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.