Dag 65 in “sociale onthouding”

Vandaag, dag 65. Fidgeten

‘Kind, zit niet zo te wiewauwen.’ Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Zij werd onrustig van gewiebel, gefriemel of van het geklik met het dopje van een ballpoint.
Dat zij met “wiewauwen” ook een onomatopee in haar mond nam, díe kennis had zij achteraf vast willen hebben.
“Wiewauen” komt van wauwelen. Sinds 1619 “wauwelen” mensen al. Een beetje onverstaanbaar praten, je lippen bewegen, het kan ook murmelen zijn. Alles zonder boodschap of aanleiding.
Zo werd “wiewauwen” geboren: zonder boodschap of reden aan je haar frunniken, met je vingers op tafel tikken of aan je oorbel draaien of met de poten van je stoel wippen.

Kijk daar. “Wiewauwen” revancheert zich bij monde van Mariette Boon, onderzoekster bij het LUMC in Leiden. Mevrouw Boon weet veel, heel veel van vet en overgewicht.
In deze tijd een hoog actueel onderwerp. ‘Want’, zo schrijft zij, ‘het coronavirus en ons vet zijn dikke vrienden. Ga in elk geval niet als een gek afvallen, dat werkt averechts. Beweeg vooral, al is het  miniem.
Ga fidgeten. Beweeg je tenen als je zit, friemel met je viltstift. Rommel een beetje met je horloge, verleg je mobiel, draai aan je ring, roer extra lang in je koffie. Verschuif je papieren, leg ze weer terug. Speel met een nietmachine, knip folders in stukjes.’
Samengevat: Fidgeting is het nieuwe “wiewauwen”. Ooit door mijn moeder vakkundig in ons gezin ter ziele geholpen. Nu één van de manieren om van overgewicht af te komen.

Moet nog zien of ik er tegen kan.

Morgen, dag 66. Theezakjes

Willie, 18 mei 2020

This entry was posted in Corona, Perspectief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.