Dag 5 in “sociale-onthouding”

Vandaag, dag 5. Mos-dag. ‘Dan maar de tuin in’, zo gezegd, zo gedaan. Zeker omdat ik later niet te boek wil staan als ‘patiënt 32’. Wat een eigenwijze tante, ’patiënt 31’ die zich niet wilde laten testen. Had  de wereld er anders uit gezien, als zij niet zo eigenwijs was geweest? Joost mag het weten. En haar God houdt zich ook schuil in zijn hemel.

Goed. Ik de tuin in. Nu is ‘tuin’ een groot woord voor ons kleine buiten in een binnenstad. Daar groeit, in de wintermaanden die dit jaar nogal nattig waren, mos liederlijk tussen én op alle steentjes. Het lijkt wel een sloot met kroos.

Het plamuurmes en ik gingen samen het groene gespuis te lijf. Al eerder ontdekte ik dat een staalborstel niet werkt in vochtige omstandigheden. Evenmin een hogedrukspuit, want dan moet je later het mos van de muren en ramen krabben.

Ontmossen? Het blijkt een perfecte yogaoefening: mosje voor mosje veroveren, keitjes vegen en af en toe de rug rechten.

Na een paar uur hield ik het voor gezien. Emmers vol met groen, het ruikt naar ‘sloot’, zijn verzameld. Tijd om een verdiende borrel te drinken en te schrijven.

Mos. Op zoektocht naar meer wetenswaardigheden over al dat kleine groen, verdwaalde ik tussen woorden als epifylen, levermossen, heteromorfe, gametofyt, haploïde, tailleuse, protonema, ventrale, parenchymatisch, thallus, antheridia, archegonium, chloroplasten, seta, en columella.

Bent u er nog ? Gelukkig. Vergeef me de eventuele typefouten.

Dat groene plantje, dat ik nietsontziend vandaag met harde hand verwijderde, heeft nog meer lemma’s in dienst. Zoals: elateren, gemmen, flagellen, dorsale, amfigastrie, marsupium en involurum.
Blijkbaar is de wetenschap omtrent ‘mos’ onwaarschijnlijk groot.

Mos. Een tweede betekenis. Geen plantje maar -iemand op ‘gebruiken’ wijzen-.
Mos is hier het enkelvoud voor ‘mores’, zo leer ik.
Laten we hopen, dat we met onze goede gebruiken vandaag en morgen, het Corona virus ‘mores’ leren.

Morgen, dag 6. “Hebben en zijn”.

Wllie, 19 maart 2020.

This entry was posted in Corana, Perspectief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.