Zakkensoap

Voor ons huis in de Keizerstraat staan ze: drie grote gitzwarte vuilniszakken, hermetisch afgesloten door twee meneren met rubberen handschoenen.
Dat kwam zo. Heeft u even?
Op een vrijdagmiddag, vier weken geleden was ik het beu. Rond de gemeenteplantenbak, die ik verzorg omdat hij anders verweest, lagen sinds een aantal dagen, vier doorschijnende zakken, waarin de burger plastic mag aanbieden. Als er ook papier, pruimenpitten, kapotte sokken of kattengrit in geduwd is, nemen de mannen van Cyclus het niet mee.
Logisch. Dat wel. Maar.
Wíj zitten met de gebakken peren. Straatpoezen spinnen zich rijk, met wat gesnuffel vinden zij altijd wel een kluifje, krabben de zak open. Dat wordt smikkelen en smullen. Wind doet de rest. Dan pak ik de bezem, verzamel het gedoe en stop ik alles terug. In de hoop dat Cyclus nog een rondje komt opruimen. Ze kwamen niet, en zoals ik al eerder memoreerde: “Ik was het beu.”

Op naar een melding, een klacht over Openbaar Gebied. Wat schetst mijn verbazing? De inkt was nog niet droog (!), of de telefoon ging. Vrijdagmiddag half zes. Wat een betrokken ambtenaar. Hij blij met mij, ik blij met hem.
“Mevrouw, we verzamelen het afval voor uw deur, we zoeken het uit, we geven een prent, dat komt ze duur te staan.”

Inderdaad, een week LATER waren daar de verzamelmannen met de rubberen handen en een grote rol plakband. “Team handhaving” stond op hun jas geborduurd.
Zij propten alles in die drie grote gitzwarte zakken, plakten plakband met de tekst dat het vuilnis nu “in behandeling is”. Ze vertrokken. Ze namen niets mee.

Weer twee weken LATER. De gitzwarte zakken staan er nog. Niet dat ik geen melding heb gemaakt, integendeel. Het is bijna dagelijkse routine geworden.
Misschien helpt bellen?

“Dag mevrouw, wat is uw klacht?”
Ik vertel mijn verhaal.
“Ja, ja. Dat ligt ingewikkeld. Afval is een probleem. Mensen doen maar wat. Niet opgehaald zegt u? Dat kan ik uitleggen. Handhaving is wat anders dan Cyclus. Cyclus haalt op. Handhaving controleert, daarna moeten zij het weer doorspelen, vervolgens vraagt Cyclus fiat om het op te halen. Financiële kwestie zeg maar.”
“Ondertussen staat het hier drie weken, denkt u dat er nog iets gevonden kan worden van de boosdoener(s)? In de zakken lijkt me een aardig feestje van bacteriën aan de gang, kan zo naar de composthoop.”
“Daar ga ik niet over. Ik maak een melding, ik kan niets beloven en stuurt u eens een mail naar gemeente@gouda.nl.”
Bij deze.

Willie Lek

This entry was posted in In en om de Keizerstraat. Bookmark the permalink.

Comments are closed.