“De maat/A4 is vol”

Waarom volg ik vandaag de ‘Agractie’ op de voet?
Dat komt door mijn afkomst, namelijk opgegroeid met kippen, bonen en chrysanten.
Het was sappelen, maar allengs kwam er een gouden randje om de agrariërs. De boeren, de kwekers en de tuinders deelden mee in de wederopbouw.
Door het arbeidzame leven van mijn ouders was er geld om “door te leren”, van stikstof hadden wij nog niet gehoord.

Nu wel, nu weten we meer. Maar ik vind dat de stikstofschuld niet in zo’n mate op de schouders van de agrariërs gestapeld mag worden. Ik ken er velen, de meesten doen wat in hun vermogen ligt. Houden zich aan regels en investeren zich een ongeluk. Liggen ’s nachts wakker van de hypoheek.

Laten we zelf in de spiegel kijken. Als onze premier expliciet aangeeft dat de liquidatie van advocaat Wiersum óók te maken heeft met iedereen die “gebruikt”, kan ik maar een ding vaststellen.

Wie veel vlees “gebruikt”, overdadige barbecues, kiloknallers, plofkippen, ik noem maar wat, doe eens rustig aan. Een paar dagen zonder kan geen kwaad, het spaart.
Het spaart stikstof en geld. Met dát geld is het smullen van een duurder, maar eerlijker vleeshapje. (Of koop een cactus zonder bestrijdingsmiddelen, of bloemkool met een rupsje.)

Beste boeren, tijdens de 3142 minuten vertraging van vanmorgen hoop ik dat die tijd gebruikt wordt/werd om na te denken over de ware boosdoener.

En is de maat/de A4 vol? Mooi. Dan gaan jullie met imposante Fergusons, John Deere ’s, of New Hollands over het strand, want: door de jaren heen wijs geworden om van elke moeilijkheid een mogelijkheid te maken.
Ik vond het een prachtig gezicht.

Willie,
1-10-2019

This entry was posted in Perspectief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.