Starry starry night (2)

Ok. Ik was een week verder. Beentje op een kussen, sapje in de buurt, boeken en borduurwerk(!) onder handbereik, toch wilde het niet vlotten.
Zeg maar: onder prachtig zacht ‘silicone wondcontactmateriaal’ bleef het bewegen.
Soms zag ik door de gaatjes in het gaas mijn hart kloppen in een meertje van bloed en wat ander spul.

Mocht dit wondergaas (duur, niet in de verzekering) echt veertien dagen op de gapende wond blijven? Van de bijsluiter mag het, maar na zeven dagen begon ik het eng te vinden. De adviezen op internet verschilden. Ook dat nog.

Echt pijn? Nou nee. Meer zeurderig en aandachttrekkend.
Nogmaals de bijsluiter: ”Het exsudaat kan dankzij de open geperforeerde structuur verticaal passeren. Om verweking te voorkomen moet het secundaire verband, afhankelijk van de toestand, vervangen worden.”
Gelukkig ben ik aardig geletterd, deed mijn exsudaat gewillig wat het moest doen en had ik een flinke voorraad secundair verband. Maar het bleef een soepig geheel.

Ongerust? Dat ook. Beetje wakker liggen, gaat wond wel dicht, mag ik douchen, moet ik elke dag eieren eten en kilo’s kwark naar binnenwerken voor de -nu- zo broodnodige eiwitten? Moet ik veel bewegen of zo stil zijn als een uil, die een muis in het vizier heeft?
Kortom, het vlotte niet.

Toch maar en afspraak maken met ons huisartsencollectief. Of ik een voorkeur had?
“Jawel, dokter Bloemen, graag.” Bij een vorig akkefietje aan mijn scheenbeen had hij een even geruststellend als doeltreffend advies: “Elke avond met de warme douche spoelen, dan deppen en verder doen wat je kan.” Dat liep goed af.

Deze Starrystarrynight-wond is andere koek, dacht ik. Maar dokter Bloemen blijft dokter Bloemen. Hij blijft de ‘spoeldokter’.
Tien minuten later sta ik buiten, zonder een intelligent nieuw gaasje, zonder windsel, zonder pleister. Slechts met een flesje Betadine.
“Schoon houden, spoelen en laten verkorsten. Verder doen wat je kan.”
Ook nu loopt het goed af.

Willie,
15 augustus 2019

This entry was posted in Perspectief, Verhalen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.