Hertrouwd gescheidenen

Soms vind ik sommige berichten zó belachelijk, dat zij bijna ‘ludiek’ worden. Wat is er aan de hand? Kardinaal Eijk roept paus Franciscus op het matje. En waarom ? Omdat de ‘hertrouwd gescheidenen’ volgens de Excellentie uit Utrecht niet ter communie mogen. Dát mag hij vinden. Maar de barmhartige leider van de kerk van Rome heeft gelukkig een ruimere blik.
Ik ben ‘hertrouwd gescheiden’, zoals dat heet in kerkelijk jargon. Mocht ik dan, bijvoorbeeld tijdens de begrafenisviering van mijn lieve oudste broer, geen hostie halen? Kom toch op zeg. Als het geloof mij ooit iets heeft geleerd is het: ‘zorgen voor elkaar en vergeven’. Dat gesymboliseerd in het eten van een stukje brood. Traditie kan zoveel goed doen.
Maar nee, daar komt Eijk om de hoek kijken, met zijn galero met vijftien kwasten. Hij schrijft een vermanend bericht naar de Heilige Vader, dat het Vaticaan nu eindelijk eens een standpunt moet innemen over echtgenoten met een verdrietig verleden.
Toen Willem Jacobus Eijk gecreëerd werd in Rome, (zo heet dat) wist hij, dat hij naast allerlei andere beloften, ook prudent moest zijn. Het staat in zijn arbeidsovereenkomst.
Prudent? Jawel: bedachtzaam, verstandig, wijs inzicht, voorzichtig.
Ik zou hem op staande voet ontslaan.

Willie,
27-01-2018

Bron: Trouw, 26-10-2018

This entry was posted in Perspectief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.