Wat een paus

Paus Franciscus rijdt graag in een Fiatje.
Als hij van zijn beveiligers in Chili, deze dagen, tóch in zijn pausmobiel moet rijden, laat hij de chauffeur doodleuk stoppen, als een agente van haar paard valt. Daar móét hij bij zijn om haar te zegenen en moed in te spreken.
Wat zal hij, Franciscus, een hoofpijndossier zijn voor beveiligers.
Een dag later, als de Heilige Vader in Peru is, krijgt zijn Fiatje een lekke band. (Een ongeluk komt óók bij hem nooit alleen.) In zijn witte soutane holt de paus, rokken opgetrokken, naar een reserve auto. Als ik dit filmpje bekijk, vraag ik me af waarom alle beveiligers in het zwart gaan, en de paus geheel in het wit. Zo is hij toch juist een schietschijf voor kwaadwillenden? Is het niet beter als alle beveiligers van de paus ook zo’n lange witte jurk met honderden knoopjes aantrekken? Dan valt Zijne Heiligheid minder op. Toch?
Gelukkig startte het begin van zijn reis met geluk. Ergens hoog in de lucht werd om een zegen gevraagd. Een zegen op een liefde. De Heilige Vader, ook de slechtste niet, vond dat zegenen niet genoeg was en sloot, vlak bij de hemel, een huwelijk.
‘Er moet meer getrouwd worden’, was achteraf de verklaring van de paus.
Meestal ben ik het met hem eens, vandaag helemaal.

Willie
20 januari 2017

This entry was posted in Perspectief, Reizen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.