Vier mei

Ik reis drie uur met de trein en heb zo de kans om de krant van vandaag en die van gisteren tot de laatste letter te lezen.
Klimaat, verkiezingen in Frankrijk, gehakketak over wie we -wel of niet- mogen herdenken, de kabinetsformatie: verplichte kost, maar soms kijk ik even door het raam om mijn hoofd te legen.
Het is vier mei.
De conducteur komt langs, dit keer niet ter controle. Met een stem als een klok verkondigt hij dat om acht uur de trein stil staat en we twee minuten stil moeten zijn voor de vrijheid van alle mensen. ‘Alle mensen’ benadrukt hij en vervolgt in het Engels: ‘fojw fjweedom fojw efferieboddie.’ Hij doet blijkbaar niet mee aan de discussie over de dodenherdenking van vanavond. Twee minuten lang stil voor allen die niet in vrijheid konden leven. Het is me uit het hart gegrepen. Met zijn boodschap gaat de man van ‘gansch het raderwerk’ van coupé naar coupé.
Het is vier mei.
Het is onrustig in de trein. Kooplustige tieners giechelend over school en vrienden. Discussiërende studenten, een neuriënde toerist. Een onrustige hond, twee spelende kinderen. Japanse meisjes druk in de weer met hun Nokia’s. Verderop vier vrouwen van Somalische afkomst. Zij hebben veel te bespreken.
Een Marokkaanse man belt druk gebarend. Het lijkt alsof zijn wereld vergaat.
We zitten allemaal in treinnummer 4061. Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat. Zal het lukken, die twee minuten?
Het is vier mei.
Acht uur, de trein remt. Piepend staan we stil. Ergens tussen Assen en Groningen. In het wijdse weideland. Alles is groen. Een onschuldige kleur.
Het is vier mei.
Acht uur. Het is stil in de trein. Zo stil. Ik ben gelukkig en huiver.

Willie, 4 mei 2017

This entry was posted in Perspectief. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vier mei

  1. Ben Voorend says:

    Na het interview met jou deze middag in het Rechthuis in Uithoorn heb ik, nieuwsgierig geworden, jouw site bezocht.
    Mijn complimenten voor de mooie site, maar bovenal: wat een prachtige verhalen! Ik ga ze allemaal lezen!!