MEH

Het zijn barre tijden, zeggen ze, ons land verkeert deze eerste juli dagen in vervaarlijke omstandigheden. Hoezo? Omdat de zon zo uitbundig schijnt.
Maatregelen weven zich als een spinnenweb over Nederland, er is geen ontkomen aan.
– De treinen hebben een tropenrooster, want Tante Spoor verwacht ‘spattingen’. Tante heeft last van spattingen? Komt in de beste families voor.
– Een Iman heeft omgeroepen dat Allah een oogje toe doet in deze helse hitte. ‘Een slokje water mag van Allah tijdens deze ramadan.’ Ik hoop dat naast Allah, Mohammed er ook zo over denkt. Alhoewel, ondergeschikten zijn vaak strenger in de leer. Slokje of geen slokje: wellicht voer voor de zoveelste geloofsdiscussie.
– Winkels houden hun deuren dicht, maar zijn wel open.
– ‘Drie kratten bier per klant’, verordonneert een supermarkt in de stad. Ehh?
– ‘Wegens hitte is de markt/feest/voorstelling afgelast.’
Scholen roepen spuitgasten te hulp, moeders houden hun baby’s binnen. Mannen van gemeentewerken rijden uit om zout (!) op de wegen te strooien. Actualiteitenprogramma’s hebben het druk: Alarm, komt het zien, het zomert!
Zo beleeft Nederland een normaal natuurverschijnsel. Tsjonge tsjonge.
Zomer en warmte, hoort dat niet bij elkaar? Gewoon wakker liggen onder koele lakens, maar toch de slaap niet vatten? Ramen tegen elkaar open, in de hoop dat muggen niet van tocht houden? Koele karnemelk drinken en een meloentje schillen. Kom toch zeg.
In de winter hebben we een Nationaal Koudeplan. Dat beveelt ons binnen te blijven bij wind en vorst als de teller op drie staat. Luisteren we niet, dan worden ons bevroren ledematen of erger ongemak beloofd. Ik denk dat bij dit plan een ambtenaar hoort, die in de zomer transformeert tot warmtedeskundige. De regels van het spel zijn nagenoeg hetzelfde. Beetje opjutten, beetje voorkomen, beetje wat? Ja, eigenlijk wat?
Zo zijn de regels van het Nationaal Hitteplan: niet koken, niet stofzuigen, veel water drinken, geen zwaar lichamelijk werk verrichten, niet in de zon tussen twaalf en twee, koud voetenbadje nemen, losse katoenen kleding dragen en je gedeisd houden. O ja, vooral onze medemens in de gaten houden. ‘Medemens, heeft u het warm? Zal ik een ijsje voor u halen?’
Lieve beste winter- of zomerambtenaar, zit ik op uw advies te wachten? Ben ik zo dom dat ik niet weet wat ik in de zomer moet doen of laten?
Ik stofzuig voor ochtendgloren, ik heb de kattenbak al verschoond voordat de vogels fluiten. Ik kan kiezen uit een ruime voorraad katoenen bloezen en broeken, (al gestreken, want dat mag vast niet in de zomer) en ik sluit gordijnen voor de zon opkomt. Ik weet dat water boven bier gaat en dat insmeren een must is. In de mantel van mijn zorg zit een flesje drinken voor onze oude buurvrouw en daarboven weten duizenden professionals hoe te handelen als de zon schijnt.
Ik heb Mijn Eigen Hitteplan, de MEH. In bloedhitte hou ík me aan de volgende regels:
– Ik ga veel water bij de wijn doen
– Ik ga niet hardlopen, want dat is doodlopen.
– Ik naai gewoon elke dag één draadje, dat levert óók een hemdsmouw in een jaar.
– Ik doe er geen schepje bovenop.
– Ik loop loop niet in zeven sloten tegelijk. (blauwalg)
– Ik laat niemand in zijn sop laten gaar koken.
– Ik keer de wal naar het schip.
– Ik ga voor niets warm lopen.
– Ik ga niets bruin bakken.
En als na zonneschijn regen komt ga ik onbekommerd over tot de orde van de dag.

Willie, 3 juli 2015

This entry was posted in Perspectief. Bookmark the permalink.

One Response to MEH

  1. Josien says:

    Water naar de zee dragen kan ik wel aanraden als verkoelende activiteit!