Wegwezen

Sint Mamertus, al meer dan 1500 jaar regelt u, samen met een groepje heilige collega’s, de koude dagen in mei. Brr.
U mag dan de zoon van een groot filosoof geweest zijn, en ruzie hebben gezocht met paus Hilarius (what’s in a name?), dat wil nog niet zeggen dat u mag heersen over mijn winterjassen. Die heb ik namelijk weer van zolder gepakt, de lentekriebels ten spijt.
Sint Pancratias: twaalf mei is het uw feestje en u neemt uw taak serieus. Wolletje, een duffels jack en winterwarme schoenen staan weer paraat.
Jawel, u heeft gelijk, mijnheer Pancratias, de zon schijnt. Maar als u even vanuit de hemel uw vingers naar buiten steekt, zult u merken dat uw vingertoppen bevriezen. Bloesems bibberen, jonge stekkies maken een dansje van de kou.
Mijn vader legde, ter ere van jullie aanwezigheid in deze meidagen, nog geen boon in de koude grond, of pootte geen enkele jonge slaplant onder de blote hemel. Hij had geduld en wachtte af tot jullie vertrokken waren.
Dertien mei, hiep hiep hoera voor Sint Servaas. U doet niet onder voor uw ijzige makkers. Was het in uw geboorteland, Armenië, rond het jaar 300, ook zo fris? Nu ligt u hoog en droog begraven in Maastricht, waar dagelijks tientallen kaarsen uw graf verwarmen. Zeker lekker warm. Maar in onze koude grachten zwemmen kleine eendenkuikens piepend rond. Zal hun vetlaagje echt genoeg zijn in deze barre tijden?
Nee, u bent niet onze bekende Bonefatius uit Dokkum, vierde IJsheilige. De katholieke kerk tovert op de liturgische kalender een naamgenoot tevoorschijn. Zeg maar ‘Bonefatius de eerste’.
U bent een geboren en getogen Romein, gehuwd met een rijke heidense dame, maar u kwam, o jee, tot inkeer en moest dat met pek bekopen.
Ik heb het niet zo op deze vier strenge heren. Ze roepen de noordenwind, ze omarmen vriesgraden of blazen hun kille adem voor de zon.
Wegwezen.
Er schijnt ook een Sint Sophie te zijn, zij glorieert de vijftiende mei nog. In haar balboekje staat: ‘beschermheilige van de vorst.’ Zij wordt vooral gevreesd in de Alpenlanden.
Ook wegwezen.

Willie, 13 mei 2013

This entry was posted in Verhalen. Bookmark the permalink.

One Response to Wegwezen

  1. Riet de Graaff says:

    En mei is inderdaad nog nooit zo koud geweest; 50% kans hebben we nu op een mooie zomer, las ik vanmorgen in de krant .Och, dát hadden we zelf wel kunnen bedenken.
    Zullen al die heiligen er zelf wel echt altijd warmpjes bijzitten..?