Wrovember

Wanneer ik ‘s avonds in een trein zit, vind ik altijd wel een krantje, interessant of niet. In beide gevallen rustgevend, zo beid ik mijn tijd tussen station en station. Ik lees wat, ik mijmer wat en laat de dag aan mij voorbij gaan. Soms zoek ik nog naar een onderwerp om over te schrijven. Vaak duurt dat maar even. Er is altijd wel een artikel dat mijn ogen extra doet glinsteren.
Zoals vandaag: ‘Regina’, zo lees ik, ‘mag voor het eerst naar buiten.’
Ik ken geen Regina, had nog niet gehoord van Regina. Niet op journaal en niet bij DWDD of concurreerde programma’s.
Toevallig ben ik nieuwsgierig van aard en lees ik verder. Zet de bril op het puntje van mijn neus en verbaas me. ‘Regina, de primaat uit Litouwen is bevrijd door het apenbevrijdingsfront. Zij was ooit gestolen in Kameroen, veroordeeld tot circusaapje. In de pubertijd werd ze lastig(!), daarom opgesloten in de kelder van de circusdirecteur. Daar moest zij de was doen.’ Mijn fantasie kent even geen grenzen.
Gelukkig voor Regina scheidde de circusdirecteur van zijne eega. Bij de verdeling van de boedel kwam onze chimp ook boven water. Zoals eerder gezegd, ze werd gered, daarna geacclimatiseerd in Almere. Nu mag ze naar buiten om te wennen aan haar soortgenoten. Ben benieuwd hoe het haar vergaat. Wennen is een vak apart. Ook voor apen.
Haar eerste dag buiten is tevens de laatste dag van november. Zij ruikt, gluurt en keurt in een mistige herfstzonnetje haar nieuwe domicilie. Niet dat zij zoveel keuze heeft, want terug naar haar wilde bestaan in Kameroen kan zij nooit meer. Naar Litouwen verlangt zij ook al niet meer.
Ik heb wel een keuze, ik maak vaak keuzen. Toeval of niet, maar ik kom vanaf vandaag niet meer naar buiten met elke dag een verhaaltje, het ‘writing november: wrovember’. Het was gewoon een uitdaging aan mezelf. Gelukt dus.
Regina, als zij kon schrijven, zou zeker vanaf heden ultieme wijze lessen voor de mensheid kunnen optekenen.
Daarom doe ik er voor twee weken even het zwijgen toe.

Willie, 30 november 2011

This entry was posted in November 2011. Bookmark the permalink.

Comments are closed.