Hamsteren

Niet dat de Russen komen, niet dat de Romeinen ons nog onder de voet willen lopen. Niet dat de Chinezen massaal voor de deur staan of Jantje Brinkers vergeet zijn duim in de dijk te stoppen. Evenmin voorspellen de Krollen en de Timofeven dikke tsunami’s of robuuste stormen.
Toch kan ik niet rustig slapen. De reden? Dit weekend hoorde ik dat het kleine potje Buisman, de gebrande suiker, uit de collectie gaat. De Koninklijke Buisman Fabrieken in, het pittoreske zeggen ze, Zwartsluis deed in 1867 een slimme zet om suiker te branden. Of het in Zwartsluis ook altijd zo pittoresk ruikt is de vraag.
Goed. Deze lumineuze, tevens goedkope vondst werd gemengd met de toen dure, schaarse koffie. Kwam allemaal door Napoleon, die de handel verbood met Engeland.
De een zijn dood, de ander zijn Koffysiroop.
Een vloeibaar goedje dat koffie veinsde, deed dus zijn intree. Van het een kwam het ander, vloeibaar werd vaste vorm. Op grote lopende banden met gebrande suiker lopen nu gelaarsde mannen in witte pakken. Zij slaan met bijlen de meters suiker in brokken. Na nog een aantal handelingen is daar het ‘bekende’ potje, gevuld met het bruikbare goedje. Voor ons onmisbaar.
Misschien zijn we wel een der laatste Mohikanen, met onze grove losse koffie, stenen filter, keteltje water een schepje Buisman. Indachtig ‘never change a winning team’ doen we niet mee aan de wanen van Wiener Melanges of de Café au Caramels. Nespresso’s en Senseo’s zijn ook (nog) niet aan ons besteed.
Slapeloze nacht. Ja zeker. Buisman uit de handel? Niet alleen om het sentiment, ook gewoon om het gemis.
Dus, ik snel naar de winkel en kocht vandaag alle potjes op. Blijft goed tot 2013. Tegen die tijd zien we verder.
Maar. Om een stukje te schrijven ga ik altijd eerst opzoek naar informatie. Ik googelde ‘Buisman’ zocht en vond nergens een aankondiging van dit misdadige besluit. Natuurlijk doet Buisman zijn digitale best. Mooie sites, veel vriendelijke vriendinnen te zien, die zich laven aan allerhanden soorten warme vloeistoffen. Lijkt allemaal op zuivere koffie. Maar een aankondiging van een CEO, dat de fabricage gestopt wordt? Nee dus.
‘Goedemorgen, met de Koninklijke Buisman. Wat kan ik voor u doen?’
‘Goedemorgen. Ik hoorde dat de potjes Buisman uit de handel gaan?’
‘Nee hoor. Ze blijven gewoon, voorlopig zijn er nog oude mensen genoeg in Nederland.’
‘O, juist. Dank u.’
‘Tot uw dienst. Dan wens ik u een prettige dag verder.’
‘Ik u niet’, dacht ik bij mezelf, zette mijn mobieltje uit en maakte snel een bakkie troost.
Iemand nog Buisman nodig?

Willie, 29 november 2011

This entry was posted in November 2011. Bookmark the permalink.

Comments are closed.