De eerste vakantiedag

De eerste vakantiedag. En de zon schijnt. Nietsvermoedend schuif ik diep in de middag de gordijnen open. De vroege ochtendzon was niet sterk genoeg om naar binnen te piepen, uitslapen was het motto.
De laatste weken van het cursusjaar, waren, zoals gewoonlijk hectisch en gevuld met een overdaad aan administratie. Gemeenten willen weten, sociale diensten willen controleren, werkgevers willen een oogje in het zeil houden, VluchtelingenWerk wil resultaten zien, CWI’s willen afvinken.
Begrijpelijk allemaal.
Maar dit jaar, met alle nieuwe regelingen en wetten een schier onmogelijke opgave. De regels, voortvloeiend uit de nieuwe wet, maken het onderwijs aan allochtonen er volgend jaar en de jaren daarna niet makkelijker op. Een handje vol gelukkigen mogen terug komen. De analfabeten logisch: de rechten van de mens gelden ook in Nederland. Zou nog gekund hebben dat zij onder de snoeischaar van het ministerie gekomen waren. Alles kan of lijkt te kunnen in deze herziening. Maar goed, deze groep zien we terug in september. De tussengroepen worden niet zomaar terugverwacht. Hen wacht een lange tocht van kastjes naar muren langs het Vreemdelingenloket, Soza of IBGgroep in Groningen. Of langs de bank om een lening te sluiten. Het is me wat.
Licht aan de horizon is er wel weer voor de gevorderden; met niveau 2 op zak staan de deuren voor hen in september wagenwijd open om zich verder te bekwamen in onze taal. Ik ken de drijfveren van de beslissers uit Den Haag niet, maar het een en ander komt mij ongenunaceerd over. Angstig vind ik het. Mede angstig, omdat ik de groep ongeletterden zie groeien in de toekomst. Met alle bekende gevolgen.
Als klap op de vuurpeil moest de educatie de markt op. Marktwerking, zo heet dat. Tja. Het mag toch niet zo wezen dat onderwijs, hier het primaire taalonderwijs, te koop is? De goedkoopste aanbieder er vandoor gaat met de opdracht?
De eerste vakantiedag. Lief en ik genieten van een laat ontbijt op de Grote Markt in Gouda. Zeven vrije weken in het vooruitzicht. Maar anders dan anders, nu de eerste werkdag in september een groot geheim met zich meedraagt. Het geheim van roosters, aanmeldingen en verdelen van werk…

Willie
16 juli 2007

This entry was posted in Taal. Bookmark the permalink.

Comments are closed.